tisdag 28 maj 2013

Fortsatt bra signaler från USA

Huspriser och aktier upp - arbetslösheten ner

En bra sammanfattning, från Bloomberg News

“The bottom line is there’s been a lot of chatter about how the market’s going to respond when the Fed tapers, but home prices are rising, jobless claims are coming down, and the stock market keeps going up,” James Paulsen, the Minneapolis-based chief investment strategist at Wells Capital Management.


Banksektorn

Frågan är om det är en riktig återhämtning vi nu börjar se i USA eller om det kommer ytterligare bakslag i samband med att FED så småningom stramar åt kranarna. Personligen tycker jag utsikterna ser stabila ut. Idag meddela Moody´s att de justerat upp utsikterna för de amerikanska bankerna, de är nu förbereda för att möta motgångar och kostnaderna för dåliga lån har minskat.

För några veckor sedan meddela Fannie Mae (togs över av myndigheterna - skattebetalarna i nödaktionen 2008) att de kommer betala in 59,4 miljarder USD till staten och även Freddie Mac (syskonbolag till Fannie) går med vinst numera. Dessa 2 giganter står för hälften av USA:s bostadslån.




Min slutsats

Med andra ord är banksektorn tämligen stabil i USA igen, vilket kommer driva på utlåningen till hushåll och företag igen. Förhoppningsvis har bankerna dock lärt sig en del av sina misstag.

Jag ser all anledning att tro på fortsatt bra värdeutveckling för mina 2 enheter i Florida. Skulle bli mycket förvånad om inte priserna fortsätter ticka på bra uppåt närmsta åren. Fortfarande är spreaden mellan att köpa och att hyra hus eller lägenhet i USA alldeles för stor. Så i takt med att bankernas utlåning lättas upp kommer priserna på hus och lägenheter i USA stiga allt snabbare.



2 kommentarer:

  1. Säger det igen, grym blogg! Vill investera som du gör oxå.

    Dock håller jag inte med dig om att banksektorn är stabil. Om dom slutar trycka pengar eller höjer räntan så kollapsar ju korthuset? Som att fortsätta ge alkohol till en berusad. Sen är det givetvis omöjligt att sia om när baksmällan kommer, om det blir iår eller om 10 år.

    Keep up the good work!

    SvaraRadera
  2. Ja, här går våra åsikter isär.

    I USA är det värsta bakom oss enligt mig, bopriserna har gått ned kraftigt och nu är det "bra" tryck i ekonomin igen.

    Balansräkningarna ser ok ut, tom för Fannie och Freddie, så tror nog att vi får se en stabil utveckling i världens största ekonomi kommande år. Varningsflagg fortfarande för många europeiska länder dock, vilken kan få spridningseffekter!

    SvaraRadera