måndag 14 januari 2013

USAs bostadspriser undervärderade - The economists

Bostadspriserna i USA

Enligt den modell som The Economists använder är USAs bostadspriser i relation till hyrorna 7 procent för låga och i relation till inkomsterna är bostadspriserna 20 procent för låga. Se artikel i DI idag.

Ska vid tillfälle bena lite mer exakt hur deras modell fungerar, i Florida där jag investerar har jag svårt att se att bostadspriserna endast är 7 procent för låga utifrån en jämförelse med hyrorna (ni som följt tidigare inlägg kring olika objekt vet hur dyrt det är att hyra jämfört med att köpa). Dock är Florida endast en liten del av USA, så omöjligt att lägga ngn vikt vid detta utan att titta mer specifikt på olika regioner i USA.

Bostadspriserna i Sverige

I Sverige är bostadspriserna som väntat för höga utifrån en jämförelse med hyrorna. Är inte så konstigt med tanke på hyresregleringen som gör att exempelvis en tvåa i Sthlms innerstad kan kosta 4 500 kr per månad, dock får du ge ca 10-12 000 kr om du skall hyra den i andra hand, kanske mer rättvist om The Economists använder andrahandsmarknaden som bas för sin bedömning av bostadspriserna i Sverige.

I relation till inkomsterna var den svenska marknaden övervärderad med 18 procent. Känns inte särskilt oroväckande med tanke på att vi i Sverige lägger stor vikt vid vårt boende och också har en mycket bra kvalitet jämfört med många andra länder. Så om inte dessa parametrar är med i deras genomgång så borde vi rimligtvis landa på en rätt sund värdering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar