lördag 8 december 2012

Köpa lägenhet i Florida

Kort om att köpa lägenhet i Florida

Den amerikanska fastighetsmarknaden kollapsade fullständigt i vissa delar av USA under finanskrisen, särskilt Florida är hårt drabbat. Nu börjar dock allt fler siffror peka åt rätt håll för att köpa lägenhet i Florida:


Fortfarande är det dock svårt att finansiera sitt hus, lägenhetsköp i Florida med ett lån. Många amerikaner sitter med hus de köpt för 2-3 ggr mer än värdet är idag - de har givetvis svårt att sälja och sen köpa och ta ett nytt lån. En hel del av dessa har också de senaste åren haft svårt att klara sina åtaganden mot bankerna och bankerna har tagit husen i pant vilket satt press på priserna nedåt när de husen skall ut på marknaden. Bankerna är också fortsatt restriktiva till att ge lån till nya husköpare som vill köpa lägenhet i Florida då de fortsatt inte litar på att priserna verkligen bottnat. Min slutsats är att det blir en squezze  nedåt som är betydligt större än vad som är motiverat.

Min första investering i Florida

Mitt första köp i Florida ser ut att bli en Condo i en kuststad ca 4-5 mil från Orlando, Titusville. Reservera en lägenhet i slutet på förra veckan och väntar nu på besiktning och fler bilder på lägenheten. 

Så här ser objekt och kalkyl ut:

Objektet: 2 rum, 68 kvm (Pool, tennisbana och klubbhus på området)
Nyrenoverad
Hyresgäst kontrakt löper ut i Mars.
Pris: 367 830 kr (såldes innan finanskrisen för ca 1 Mkr)
Hyra: 4 489 kr
Avsättning renoveringsfond: 374 kr (räknar med en månadshyra)
HOA: 778 kr
Skatt: 255 kr
Försäkring: 251 kr
Management: 449 kr (Sköter underhåll och uthyrning)
Intäkt per månad: 2 382 kr
Förhållande intäkt/kostnad: 144 % (Managment borträknat)

Detta ger en årsintäkt på 28 581 kr, Net yield 7,77 %.

Min syn på investeringen

Det som lockar mig med den här investeringen är att det är en hands off investering, management  bolaget sköter allt administrativt. Lägenheten är nyrenoverad och området är upprustad efter att en större aktör köpt upp en större del av lägenheterna. Min tro är också att på 3-7 år kommer kreditmarknaderna komma igång ordentligt igen och då kommer objekt som detta köpas av boende istället för av investerare. Som ni ser i kalkylen är förhållandet mellan kostnad och intäkt per månad 144 %, innebär att den som köper boendet sparar mer än halva boendekostnaden på att köpa istället för att hyra. Även vid en finansiering på 70 % med 5 % ränta skulle den som köper spara betydliga summor (se exempel nedan) vilket talar för en prisstegring på objekt som detta närmaste åren.

Min strategi här är att sälja till den lokala marknaden när kreditmarknaderna kommer igång alt. själv finansiera lägenheten för att frigöra kapital till ytterligare investeringar och således erhålla en högre net yield.

Risker

* SEK/Dollar, jag exponeras fullt ut mot en dollarförsvagning eftersom jag använder endast eget kapital, inget lån i USD
* Uthyrningen, efterfrågan på att hyra sjunker kraftigt i staden (trenden just nu i Florida är den motsatta)
* Oförutsedda underhållskostnader (kyl, frys, AC etc.)

Sälja till den inhemska marknaden

För att tydliggöra mitt resonemang ovan, kalkyl för boende vid dubbla priset, ränta 5 % och 70 % belåning:
Pris: 735 660 kr
Avsättning renoveringsfond: 374 kr (räknar med en månadshyra)
HOA: 778 kr
Skatt: 255 kr
Försäkring: 251 kr
Lånekostnad: 2 145 kr
Kostnad per månad: 3 429 kr (besparing på över 1 000 kr mot att hyra)


La Cita
La Cita Condonium
Omgivningarna
Omgivningarna

Husen
Husen




8 kommentarer:

  1. Intressant att läsa om dina Fastighetsinvesteringar. Är det enklare att köpa en lägenhet och hyra ut i USA jämfört med Sverige?

    Om jag minns rätt så är det väl ganska hårda regler på att hyra ut i andra hand här i Sverige?

    Mvh
    John på Ekonomisk Trygghet

    SvaraRadera
  2. Mycket enklare.

    I Sverige går det i stort sett inte om du inte skall köpa och hyra ut ett semesterboende. Vilket ofta innebär högst osäkra kalkyler och ofta är områden där dessa finns i mitt tycke väldigt övervärderade. Vi har för korta säsonger i Sverige för att det skall vara intressant.

    För att hyra ut en lägenhet i en brf krävs styrelsens godkännande, du har tidigare inte fått ta vilken hyra du vill (nu har detta precis ändrats), ingen struktur finns med bolag som tar hand om allt praktiskt etc.

    SvaraRadera
  3. Hur kan du ha en HOA på 700 kr. Även skatten känns ganska låg. Jag la en skatt på 5500 dollar för min lägenhet förra året i Miami och en HOA på 611 dollar/månaden. Lägenheten är 5 ggr dyrare än det du räknar på men låter konstigt. Är det inte USD och inte kr du menar?

    SvaraRadera
  4. Siffrorna stämmer.

    Skatten har ju med värdet på lägenheten att göra, i detta fall ca 350 000 kr.

    HOA avgiften är inte högre, antar att du dels har en större lägenhet, men också så ingår mer i själva HOA avgiften.

    Detta är en ren investeringslägenhet, inget häftigt projekt med massa faciliteter.

    SvaraRadera
  5. Hur har det gått med lägenheterna i USA? Jag har investerat i 5 olika fastigheter i USA, men då mest fix n flips med väldigt bra avkastning. Har tittat på en del företag i Sverige som investerar i USA, men de erbjuder inte lika hög avkastning samt att de inte har så gott rykte, iallafall av det man läser på nätet.

    Gör min marknadsanalys och får mycket hjälp av en fastighetsägare/fastighetsförvaltare i USA men skulle vilja stå helt själv på egna ben. Hur gick du till väga och vilken strategi använde du dig av när du köpte dina fastigheter?

    SvaraRadera

  6. förändra livet? Vi erbjuder lån till 750.000 kr 20 000.000 kr personer

    Kom dina finansiella problemen
    E-post: luciana.salvatore147@gmail.com
    Du behöver en akut lån? utan långdragen process? Du vill köpa en bil? renovera din lägenhet? av ett projekt? att förändra livet? Vi erbjuder lån till 750.000 kr 20 000.000 kr personer som är i behov med en ränta på tre procent 3% återbetalas under 35 år gammal. Kontakta mig luciana.salvatore147@gmail.com
    E-post: luciana.salvatore147@gmail.com

    SvaraRadera

  7. förändra livet? Vi erbjuder lån till 750.000 kr 20 000.000 kr personer

    Kom dina finansiella problemen
    E-post: luciana.salvatore147@gmail.com
    Du behöver en akut lån? utan långdragen process? Du vill köpa en bil? renovera din lägenhet? av ett projekt? att förändra livet? Vi erbjuder lån till 750.000 kr 20 000.000 kr personer som är i behov med en ränta på tre procent 3% återbetalas under 35 år gammal. Kontakta mig luciana.salvatore147@gmail.com
    E-post: luciana.salvatore147@gmail.com

    SvaraRadera
  8. Behöver du ett legitimt, ärligt, pålitligt och brådskande lån? Sökandet efter ett legitimt lån slutar här idag, eftersom vi är här för att tillgodose dina ekonomiska behov. Om din bank eller finansinstitut av någon anledning vägrar låna ut till dig, oroa dig inte för dina ekonomiska problem, vi är lösningen på din ekonomiska katastrof. Vi har säkrat miljarder (i olika valutor) företagslån till mer än 32 000 företagare. Vi använder vår specifika riskteknik för att erbjuda dig rätt lån för att hjälpa dig att utvidga din verksamhet. Vi erbjuder alla typer av lån med låga räntor och lång återbetalning av lån Har du dålig kreditvärdighet? Behöver du pengar för att betala skatt? Känner du behovet av att starta ett nytt företag? Har du ett oavslutat projekt på grund av dålig finansiering? Behöver du pengar för att investera i en specialitet som gynnar dig? ISLAMIC REINANCING LOAN COMPANY Kreditoperatör
    Syftar till att erbjuda utmärkta professionella finansiella tjänster e_mail: [islamicrefinancing@gmail.com]
    Vad händer; +15716666386

    SvaraRadera